Skip to content
Menu
Mujahidtricks
  • Home
  • CONTACT US
  • ABOUT US
  • Terms and Conditions
  • Disclaimer
  • COOKIES POLICY
  • Privacy Policy
Mujahidtricks

Review ASRock B550 PG Riptide moederbord: goed afgerond en betaalbaar

Posted on April 19, 2022 by admin

Onlangs hebben we de ASRock X570S Riptide onder de loep genomen, een budgetgerichte SKU voor AMD’s bijgewerkte (en ventilatorloze) X570S-chipset. Vandaag bekijken we zijn goedkopere broer, de B550 Phantom Gaming Riptide. De nieuwe B550 PG Riptide SKU belandt in de winkelschappen (of webpagina’s) voor $ 159,99, waardoor hij stevig aan de betaalbare kant van B550-moederborden staat, net als zijn grote broer. Het nieuwe bord bevat veel USB-poorten op de achterste IO, dubbele M.2-sockets en stroomvoorziening die CPU’s op vlaggenschipniveau ondersteunt (tenminste bij standaardsnelheden).

Als we dieper ingaan op de functies, heeft het bord een 10-fasige digitale stroomvoorziening met Dr. MOS MOSFET’s. Er zijn twee M.2-sockets (een met een koellichaam) en zes SATA-poorten – wat velen de standaard zouden noemen voor budget-moederborden. Geheugenondersteuning wordt vermeld boven DDR4 5000, maar uw geheugenverbruik kan natuurlijk variëren. Aan de netwerkkant bevat de PG Riptide een Killer Networks 2.5 GbE, maar heeft geen geïntegreerde Wi-Fi (er is een beschikbare M.2-socket om deze toe te voegen). Als je veel USB-poorten aan de achterkant nodig hebt, zijn er 10 om uit te kiezen, waaronder een 10 Gbps Type-C-poort, maar er is geen 20 Gbps-poort/header.

Aan de audiokant gebruikt de B550 Phantom Gaming Riptide een budgetcodec, maar de meesten zouden het nog steeds voldoende moeten vinden. Over het algemeen zouden we dit als een volledig uitgerust bord beschouwen, omdat het alle basisfuncties heeft, maar de prijs laat sommige van de meer geavanceerde functies van duurdere producten niet toe.

Tijdens onze tests waren de prestaties op de B550 Riptide over het algemeen redelijk. In sommige banken deed het bord het goed en lag het rond het gemiddelde, terwijl het op andere (met name zware multi-thread-tests) ontbrak. Simpel gezegd, met behulp van onze topklasse Ryzen 5950X, liet het bord de CPU tijdens deze tests iets langzamer draaien.

Sommige prestaties worden opgeofferd als je van plan bent om alle kernen en threads te slijpen met een krachtige CPU zoals de 5950X. In die zin zou het bord, toen we overklokten, hard opnieuw opstarten met onze 4,4 GHz ~ 1,3 V-instelling. Om deze kloksnelheid te laten werken, moesten we de spanning naar 1,2 V forceren om de tests te voltooien. Met andere woorden, als u overweegt een van de krachtigste van de beste CPU’s te gebruiken, is het overklokpotentieel beperkt – tot misschien een BIOS-update die meer stroom toelaat. Lees verder voor meer details over de functies en zie hoe het bord presteerde in al onze tests.

  • ASRock B550 PG Riptide (AMD Ryzen 5) bij Newegg voor $ 158,99

De beste ASRock B550 PG Riptide-deals van vandaag

Specificaties – ASRock B550 PG Riptide

Stopcontact AM4
chipset B550
Vormfactor ATX
Spanningsregelaar 10-fase (8+2, 50A MOSFET’s voor Vcore)
Videopoorten (1) HDMI (v2.1)
USB-poorten (1) USB 3.2 Gen 2, Type-C (10 Gbps)
(1) USB 3.2 Gen 2, Type-A (10 Gbps)
(6) USB 3.2 Gen 1, Type-A (5 Gbps)
(2) USB 2.0
Netwerkaansluitingen (1) 2,5 GbE
Audio-aansluitingen (5) Analoog + SPDIF
Oude poorten/aansluitingen PS/2
Andere poorten/jack
PCIe x16 (1) v4.0 (x16)
(1) v3.0 (x4)
(1) v3.0 (x1)
PCIe x8
PCIe x4
PCIe x1 (1) v3.0 (x1)
CrossFire/SLI AMD Quad CrossfireX en CrossFireX (2-weg)
DIMM-sleuven (4) DDR4 4933+(OC), 128GB capaciteit
M.2-slots (1) PCIe 4.0 x4 (64 Gbps) / Alleen PCIe (tot 80 mm)
(1) PCIe 3.0 x4 (32 Gbps) / SATA + PCIe (tot 110 mm)
U.2-poorten
SATA-poorten (6) SATA3 6 Gbps (RAID 0, 1 en 10)
USB-headers (1) USB v3.2 Gen 2, Type-C (10 Gbps)
(2) USB v3.2 Gen 1 (5 Gbps)
(3) USB v2.0 (480 Mbps)
Ventilator-/pompkoppen (7) 4-pins
RGB-headers (2) aRGB (3-pins)
(2) RGB (4-pins)
Oude interfaces
Andere interfaces FP-Audio, TB AIC (5-pins)
Diagnosepaneel Post Status Checker (4 LED’s)
Interne knop/schakelaar
SATA-controllers
Ethernet-controller(s) Killer E3100G (2,5 Gbps)
Wifi / Bluetooth
USB-controllers ASM1074
HD-audiocodec Realtek ALC897
DDL/DTS-verbinding /
Garantie 3 jaar

De B550 Riptide van ASRock bevat een set accessoires waarmee u uw pc zonder een bezoek aan de winkel aan de praat moet krijgen. De meegeleverde accessoires zijn eenvoudig en bieden een paar SATA-kabels en M.2-schroeven, maar niet veel anders. Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf wel een grafische kaarthouder die op het moederbord kan worden gemonteerd. Met de huidige GPU’s die schijnbaar elke generatie in omvang en gewicht toenemen, is dit een grote meerwaarde voor degenen die een high-end apparaat gebruiken. Hieronder vindt u een lijst met alle meegeleverde accessoires.

  • (2) SATA-kabels
  • Grafische kaarthouder
  • (3) M.2-schroeven
  • Afstandhouder voor M.2-aansluiting
  • Snelle installatiegids
  • Ondersteuning/stuurprogramma-cd
  • I/O-schild
Afbeelding 1 van 3

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)
Afbeelding 2 van 3

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)
Afbeelding 3 van 3

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)

Toen we de B550 Riptide voor het eerst uit de doos haalden, werden we begroet door een matzwarte PCB met enkele zwarte halfglanzende ontwerpelementen die rond het grootste deel van de vrije ruimte wervelden. Het enkele VRM-koellichaam dekt de linkeroever en het IO-gebied. De bovenste VRM voor de SOC heeft echter geen koellichaam. Er is een enkele heatsink voor een M.2-module en een kleine heatsink voor de chipset met de Phantom Gaming-branding bovenaan zichtbaar. Dit is het enige gebied op het bord met RGB-verlichting. Als je meer nodig hebt, moet je de geïntegreerde headers op het bord gebruiken. Het bovenste PCIe-slot maakt gebruik van versteviging en is het enige slot/socket dat gebruik maakt van de ASRock Armor (metalen versteviging om scheuren of scheuren in het slot te voorkomen).

Over het algemeen ziet de B550 PG Riptide eruit als een budget-moederbord. Je zult niet alle mooie en typisch meer esthetisch aangename sluiers en heatsinks vinden op deze budget-type boards. Dat gezegd hebbende, de thema-agnostische stijl zorgt ervoor dat het naadloos in de meeste builds past – het zal gewoon niet het middelpunt zijn.

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)

We concentreren ons op de bovenste helft van het bord en bekijken het VRM-koellichaam dat de naam ASRock draagt, samen met de Phantom Gaming-branding. Boven dit koellichaam bevinden zich de twee EPS-connectoren om de CPU van stroom te voorzien. De 8-pins connector is vereist, terwijl de 4-pins optioneel is. Rechts boven de socket bevinden zich de VRM-bits voor de SOC en rechts bevindt zich het PWM-controller-IC.

Rechts van de socket bevinden zich vier onversterkte, enkelzijdig vergrendelbare DRAM-slots, die tot 128 GB RAM ondersteunen. Snelheden worden vermeld tot DDR4 4933(OC), wat ongeveer gemiddeld is voor het platform. Zoals altijd hangt het bereiken van deze snelheden af ​​van de CPU (een hoogwaardige IMC) en de geheugenkit. Als je niet de juiste combinatie hebt, kom je er waarschijnlijk niet.

Boven de DRAM-slots bevinden zich de eerste drie (van de zeven) vierpins ventilator/pomp-headers. De CPU/Waterpomp en Chassis/Waterpomp headers ondersteunen tot 2A/24W, terwijl CPU_FAN2/WP,CHA_FAN1/FAN2/FAN3/FAN4/FAN5 tot 1A/12W ondersteunen en automatisch detecteren of een 3-pins of 4- pinventilator is in gebruik. De rest van de ventilatorheaders zijn verspreid over het bord (boven de bovenste M.2-socket, onder de SATA-poorten en over de onderkant).

Langs de onderkant van de B550 PG Riptide vinden we de tweede set connectoren. In de rechterbovenhoek bevinden zich de eerste set RGB-headers, 3-pins ARGB en 4-pins RGB. De ARGB-header ondersteunt tot 12V/3A, 36W ledstrip, terwijl de RGB-headers tot 5V/3A, 15W ondersteunen.

Als we naar de rechterkant gaan, komen we de 24-pins ATX-connector tegen om het bord van stroom te voorzien, een USB 3.2 Gen1-header op het voorpaneel en een USB 3.2 Gen2 Type-C-header op het voorpaneel. Er zijn tal van USB-poorten per telling, tussen de tien poorten aan de achterkant en de diverse headers verspreid over het bord. In de overvloed aan opties ontbreekt echter een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort. Als u op zoek bent naar ultrasnelle USB, moet u ergens anders kijken (en meer uitgeven) of een add-in-kaart kopen.

ASRock B550 PG Riptide

Krediet: Mujahid Tricks

ASRock richt zich op vermogensafgifte en gebruikt een 10-fasen (8+2) opstelling (dezelfde als de duurdere X570S Riptide). De stroom wordt verzonden via een UPI uP9505 (X+Y=6)-controller en vervolgens naar twee uP1911R PWM-extenders. Deze extenders werken in een 4x-modus, waardoor het signaal dat naar de MOSFET’s wordt gestuurd, verviervoudigd. Vishay Sic654 50A MOSFET’s vormen de rest van de VRM, samen met 60A-smoorspoelen. Deze configuratie levert in totaal 500A aan de CPU. Hoewel zeker niet de meest robuuste die we hebben gezien, heeft wat hier onze Ryzen 5950X-CPU zonder probleem op voorraad is verwerkt. Overklokken op dit bord vereiste enkele aanpassingen (verlaging van de Vcore) vanwege OCP-tripping bij onze 1,3V-instelling. Om de stresstest op 4,4 GHz te voltooien, hebben we de CPU rond de 1,2 V laten draaien. Als je op zoek bent naar hoge overklokken met veel spanning, dan zal dit board/BIOS in zijn huidige staat het niet redden.

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)

De onderste helft van het bord bestaat uit het audiogedeelte, PCIe-uitbreidingsslots, M.2-opslag en meer. Beginnend met audio aan de linkerkant, zien we de budget Realtek ALC897-codec en vier audiocaps, volledig belicht. Er zijn vier audiocondensatoren en een lijn die de audiobits scheidt van de rest van het bord. Omdat we een budget-moederbord zijn, begrijpen we de keuze om een ​​meer vereenvoudigde codec te gebruiken. De meeste gebruikers zullen deze optie nog steeds acceptabel vinden.

Als we naar het midden van het bord gaan, zijn er drie PCIe-slots over de volledige lengte en één x1 skot tussen de bovenste twee. Het primaire PCIe-slot heeft het pantser van ASRock om afschuiving te voorkomen en EMI rond het slot te verminderen. Dit slot is CPU-verbonden en draait (met de juiste Vermeer- en Matisse-gebaseerde processors) op PCIe 4.0 x16. Het tweede slot is PCIe 3.0 x4, terwijl het onderste slot over de volledige lengte werkt op PCIe 3.0 x1. Het x1-slot maakt verbinding met de chipset die draait op PCIe 3.0 x1-snelheden. Wanneer PCIe2 of PCIe 4 is gevuld, wordt PCIe 3 gedowngraded naar x2-modus. De M.2-sockets ondersteunen ook de RAID0- en RAID1-modi. Last but not least, tussen het primaire (bovenste) PCIe-slot en x1-slot bevindt zich een Key-E M.2-socket voor een wifi-adapter. Installeer eenvoudig de Wi-Fi-kaart en leid uw kabels naar de achterste IO. Dit is echter amateuristisch. Ik zou deze socket graag in de achterste IO zien, zodat je de antennedraden niet door je rig hoefde te halen.

De volgende in dit gebied zijn de M.2-aansluitingen. In het geval van de B550 Riptide zijn er twee. De bovenste socket (M2_1) heeft een koellichaam en kan modules tot 80 mm aan. Bovendien is het aangesloten via de CPU en ondersteunt het alleen PCIe-modules, tot PCIe 4.0 x4-snelheden, met de juiste processor. De onderste socket (M2_2) ondersteunt PCIe- en SATA-apparaten tot 110 mm, met snelheden tot PCIe 3.0 x4 (32 Gbps). Ik zou graag een koellichaam op de tweede socket zien, maar op PCIe 3.0 gebaseerde schijven en vooral SATA hebben de neiging om koeler te werken, dus dit is niet zorgwekkend. Met de M2_2 (onderste socket) bezet, wordt SATA 5/6 uitgeschakeld.

Langs de rechterrand van het bord bevindt zich een USB 3.2 Gen1-connector (voor het geval de tien aan de achterkant niet genoeg zijn), evenals zes SATA-poorten. De SATA-poorten ondersteunen RAID0, 1 en 10 modi. Elke lane sharing met de M.2-modules gaat via de PCIe-lanes, zodat u alle SATA-poorten en M.2-sockets tegelijk kunt gebruiken. De laatste in dit gebied is een enkele chassisventilatorkop. Merk op dat de schroeven in dit gebied (middenbord en de rechterbenedenhoek) zijn waar de meegeleverde GPU-ondersteuning aan het moederbord wordt bevestigd. Dit is een uitstekende meerwaarde voor een moederbord, als je bedenkt hoe groot en zwaar veel van de hedendaagse grafische kaarten zijn.

Aan de onderkant bevinden zich verschillende headers, waaronder USB-poorten en RGB-headers. Hier is de volledige lijst, van links naar rechts:

  • Audio op het voorpaneel
  • 3-pins aRGB- en 4-pins RGB-headers
  • (2) Ventilatorkoppen
  • (3) USB 2.0-headers
  • CMOS-jumper wissen
  • Thunderbolt AIC-header
  • POST-statuscontrole
  • Luidsprekerkop
  • Voorpaneel

ASRock B550 PG Riptide

(Afbeelding tegoed: ASRock)

Als je de focus verschuift naar de achterkantIO, zul je merken dat je de plaat zelf moet installeren. Onlangs hebben mid-range boards en beter de neiging om de IO-plaat vooraf te installeren. Buiten dat, is misschien het volgende dat je opvalt de 10 USB-poorten. Er zijn twee USB 3.2 Gen2 Type-A- en Type-C-poorten, zes USB 3.2 Gen1-poorten en twee USB 2.0-poorten. Hier ontbreekt een USB 3.2 Gen2x2 Type-C-poort, maar dit is een budgetbord en sommige opofferingen zijn onvermijdelijk om de prijs lager te houden.

Van links naar rechts is er een Wi-Fi-antennebeugel (Wi-Fi NIET inbegrepen). Video-uitvoer is de volgende (voor gebruik bij gebruik van een AMD APU), via een enkele HDMI v2.1-poort. Hierboven zijn de 3.2 Gen1-poorten een legacy PS/2-poort en de op Killer gebaseerde E3100G 2.5 GbE. Last but not least bestaat de audiostack van de Riptide uit vijf analoge pluggen en de SPDIF-poort.

MEER: Beste Moederborden

MEER: Hoe een moederbord te kiezen?

MEER: Alle inhoud van het moederbord

Reviews

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ansible
  • Computer
  • Linux User Management
  • Microsoft
  • Microsoft Surface
  • PHP MySQL
  • Reviews
  • Technology
  • Trending
  • Uncategorized
  • Windows 10 PC
  • Windows 11
  • XAMPP

Pages

  • ABOUT US
  • CONTACT US
  • COOKIES POLICY
  • Disclaimer
  • HOME
  • Privacy Policy
  • Terms and Conditions

Recent Posts

  • Microsoft: Windows 11 has the highest quality scores, promises more features
  • The collaboration between Xiaomi and Leica is official; they are launching their first phone in july
  • Stranger Things seizoen 4 review: Netflix’s hitshow keert terug in een pulserende mode
  • Speechmatics review—large-scale speech-to-text program | TechRadar
  • Apple’s VR/AR headset for standalone design
©2022 Mujahidtricks | Powered by WordPress & Superb Themes