Skip to content
Menu
Mujahidtricks
  • Home
  • CONTACT US
  • ABOUT US
  • Terms and Conditions
  • Disclaimer
  • COOKIES POLICY
  • Privacy Policy
Mujahidtricks

Asus ProArt X570-Creator WIFI Review: Thunderbolt 4 ontmoet bandbreedte in overvloed

Posted on April 13, 2022 by admin

De beste Asus ProArt X570-Creator WIFI-deals van vandaag

Niet zo lang geleden hebben we de ProArt B550 Creator van Asus bekeken. Het is over het algemeen een solide bord, maar werd tegengehouden door chipsetbeperkingen (het lagere aantal PCIe-banen) in vergelijking met X570. Met die B550-optie krijg je slechts twee M.2-sockets en vier SATA-poorten, wat licht zou kunnen zijn voor makers van inhoud die meer opslagruimte willen gebruiken dan het bord toestaat. De overstap naar de ProArt X570-Creator WIFI die we hier bekijken, lost deze problemen op dankzij de verhoogde bandbreedte van de X570. Bovendien krijg je eersteklas Wi-Fi 6E voor het geval je niet in de buurt bent van een Ethernet-verbinding.

De CPU van de Asus ProArt X570-Creator WIFI is een 14+2 VRM die AMD’s vlaggenschip Ryzen 9 5950X met standaardsnelheden en overklokt kan aansturen. De X570-versie die we vandaag testen, bevat drie M.2-sockets en zes SATA-poorten, wat genoeg zou moeten zijn voor de meeste makers van inhoud, zonder een add-in-kaart te gebruiken. Samen met de grotere opslagopties en snelle wifi, bevat het bord een 10 GbE-poort, vlaggenschipklasse audio (zij het de laatste generatie) en twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten om de primaire connectiviteit af te ronden. Over het algemeen is het een goed uitgerust moederbord voor makers van inhoud die op zoek zijn naar een X570-werkpaard.

De wifi van de X570-Creator deed het over het algemeen goed tijdens onze prestatietests en paste goed bij de andere resultaten. Geen enkel resultaat was uitzonderlijk snel of langzaam en uiteindelijk was het bord een gemiddelde uitvoerder. Als er een plaats is waar we kunnen aangeven waar het bord uitblonk, zou het in de PCMark 10-benchmark(s) zijn. Daarbuiten waren Handbrake, 7Zip, LAME en Corona gemiddeld spot, terwijl Cinebench en POV-Ray iets onder het gemiddelde lagen.

Overklokken ging ook zonder problemen, waardoor onze Ryzen 9 5950X zonder zorgen naar 4,4 GHz werd gebracht. De VRM’s en hun koellichamen konden de belasting probleemloos aan en bleven koel tijdens onze benchmarking en stresstests. Ik zou dit bord niet gebruiken met sub-ambient koelmethoden, maar de doelgroep voor dit bord zijn professionals die de voorkeur geven aan stabiliteit boven het verleggen van de grenzen van overklokken. Maar als je je werk sneller gedaan wilt krijgen, kan de X570-Creator WIFI elke omgevingsoverklokken aan, zelfs op de vlaggenschip AMD-processor die we gebruiken voor het testen. Als je op zoek bent naar een goed uitgerust bord voor serieuze contentcreatie en je niet wilt overstappen naar een Threadripper-werkstation, dan is de Asus ProArt X570-Creator WIFI misschien wel een van de beste X570-moederborden voor jou. Maar lees verder terwijl we de functies en prestaties van dit bord in detail onderzoeken, want voor $ 430 is het geen kleine investering.

Specificaties – Asus ProArt X570 Creator

Stopcontact AM4
chipset X570
Vormfactor ATX
Spanningsregelaar 16 Fase (14+2, 70A MOSFET’s voor Vcore)
Videopoorten (1) HDMI (v2.1)
(2) Thunderbolt 4 USB Type-C
(1) DisplayPort (v1.2, ingang voor TB4-poorten)
USB-poorten (2) Thunderbolt 4, Type-C (40 Gbps, 5V/3A 15W oplaadondersteuning)
(4) USB 3.2 Gen 2, Type-A (10 Gbps)
(4) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
Netwerkaansluitingen (1) 10 GbE
(1) 2,5 GbE
Audio-aansluitingen (5) Analoog + SPDIF
Oude poorten/aansluitingen
Andere poorten/jack
PCIe x16 (2) v4.0 (x16, x8/x8)
(1) v4.0 (x4)
PCIe x8
PCIe x4
PCIe x1
CrossFire/SLI
DIMM-sleuven (4) DDR4 4800+(OC), 128GB capaciteit
M.2-slots (1) PCIe 4.0 x4 (64 Gbps) / PCIe + SATA (tot 80 mm)
(1) PCIe 4.0 x4 (64 Gbps) / PCIe (tot 80 mm)
(1) PCIe 4.0 x4 (64 Gbps) / PCIe + SATA (tot 110 mm)
U.2-poorten
SATA-poorten (4) SATA3 6 Gbps (RAID 0, 1 en 10)
USB-headers (1) USB v3.2 Gen 2, Type-C (10 Gbps)
(1) USB v3.2 Gen 1 (5 Gbps)
(3) USB v2.0 (480 Mbps)
Ventilator-/pompkoppen (8) 4-pins
RGB-headers (3) aRGB (3-pins)
(1) RGB (4-pins)
Andere interfaces FP-Audio
Diagnosepaneel Post Status Checker (4 LED’s)
Interne knop/schakelaar
SATA-controllers
Ethernet-controller(s) Intel I225-V (2,5 Gbps)
Wifi / Bluetooth Intel AX200 Wi-Fi 6E (ax, 2,4/5 GHz, 160 MHz)
USB-controllers
HD-audiocodec Realtek ALC1220A
DDL/DTS-verbinding /
Garantie 3 jaar

In de doos van de Asus ProArt X570-Creator is de accessoirestapel dun, maar zou moeten hebben wat je nodig hebt zonder naar de winkel te gaan voor meer onderdelen. Hier vindt u de typische set SATA-kabels, Wi-Fi-antenne en zelfs een doorvoerkabel voor Thunderbolt 4-video.

  • (4) SATA-kabels
  • DP naar DP kabel (voor TB4)
  • Asus wifi-antenne
  • (2) M.2 rubberpakket:
  • M.2 schroefpakket
  • Q-connector
  • Handleiding
  • Ondersteuning/stuurprogramma-cd
  • ACC Express-activeringssleutelkaart
Afbeelding 1 van 3

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)
Afbeelding 2 van 3

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)
Afbeelding 3 van 3

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)

Als we het bord voor het eerst van dichtbij bekijken, zien we een matzwarte PCB, samen met zwarte koellichamen en gouden highlights. Er is ook wat ProArt-branding op de doorzichtige plexi-bovenkant van de chipset. Boven de achterste IO bevindt zich een doorschijnende, rookkleurige afdekking die de PCB en geïntegreerde schakelingen (IC’s) eronder verbergt. Er zijn twee versterkte PCIe-slots, maar de RAM-slots doen het zonder die extra (en grotendeels onnodige) functie. Asus heeft ervoor gekozen om geen RGB-verlichting op dit bord toe te voegen, dus als dat op je lijst staat, moet je het apart kopen en aansluiten op de onboard-headers. Net als zijn op de B550 gebaseerde broer of zus, ziet de X570 Creator WIFI eruit als een ‘creator’-type bord, waarbij functie belangrijker wordt dan vorm. Dit bord doet niets af aan het uiterlijk van je build, maar het zal waarschijnlijk ook niet het middelpunt zijn.

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)

Als we ons concentreren op de bovenste helft van het bord, bekijken we de getinte IO-cover en de slogan “Power Up Your Imagination”, geschreven in goud. Langs de bovenrand van het bord bevindt zich een versterkte 8-pins EPS (vereist) en een 4-pins EPS (optioneel) connector om de CPU van stroom te voorzien. De VRM-koellichamen zijn groot, zwaar en houden de vermogensbits goed koel tijdens voorraad- en overgeklokte bewerkingen.

Als we rechts doorgaan, voorbij het socketgebied, komen we de vier enkelzijdige DRAM-slots tegen, die tot 128 GB RAM ondersteunen. Asus somt snelheden op tot DDR4 4800 met desktopprocessors uit de 3000/5000-serie en DDR4 5100 voor processors uit de 4000/5000 G-serie (APU’s). Zoals altijd zal uw kilometerstand variëren, omdat het bereiken van die hoge snelheden afhankelijk is van de CPU en de kwaliteit van de geïntegreerde geheugencontroller (IMC), evenals de geheugenkit.

Net boven de DRAM-slots bevinden zich drie (van de acht in totaal) 4-pins ventilator/pomp-headers. Alle headers hebben een output tot 1A/12W, behalve de W_PUMP+ header die tot 3A/36W ondersteunt. De CPU- en Chassis-ventilatorheaders worden door Q-Fan bestuurd, terwijl de AIO_PUMP- en W_PUMP+-headers standaard op volle snelheid draaien. Beide CPU-headers detecteren automatisch het type ventilator en regelen deze automatisch, terwijl de rest van de headers handmatig worden ingesteld voor besturing. Er zijn voldoende headers en genoeg stroom om je koelsysteem vanaf dit bord te laten werken.

In de rechterbovenhoek bevinden zich de eerste twee (van de vier) RGB-headers. Bovenaan is de 3-pins ARGB, terwijl om de hoek een tweede is. Je vindt de derde ARGB-header onderaan het bord, samen met de enige 4-pins RGB-header hier. Normaal gesproken hebben moederborden een gelijkmatige verdeling tussen de twee soorten headers, dus het zien van een 3: 1 is een beetje ongebruikelijk, maar dit is goed als je veel ARGB-verlichting wilt toevoegen.

De Q-LED-lampjes, die zich ook in dit gebied bevinden, vertellen u waar het bord zich in het POST-proces bevindt. Als er een probleem is in een van de vier stappen (CPU, RAM, VGA en Boot), blijft de LED die overeenkomt met het probleem branden, om u op de hoogte te stellen van het probleem. Zonder een 2-cijferige POST-code-LED is dit het enige hulpmiddel om POST-/opstartproblemen op te lossen.

Aan de rechterkant zien we nog twee ventilatorheaders, de 24-pins ATX-connector voor boordvoeding en een USB 3.2 Gen2 Type-C-header op het voorpaneel.

Asus ProArt X570-Creator WIFI

Krediet: Mujahid Tricks

Asus prijst een 14-fase (12+2) configuratie op de X570 Creator. Dit is qua telling hetzelfde als de B550-versie, maar de onderliggende onderdelen zijn anders en verbeterd. Op het X570-bord wordt stroom van de EPS-connector(s) naar de Asus Digi EPU (ASP1405I) 8-kanaals (X+Y=8) controller gestuurd. Er wordt ook stroom naar de 70A OnSemi FDMF3170 Smart Power Stages (MOSFET’s) gestuurd. Asus gebruikt een ‘teamed’ configuratie op de VRM’s, die stroom naar twee MOSFET’s stuurt, wat de transiënte respons verbetert in vergelijking met het gebruik van faseverdubbelaars. De 840A die beschikbaar is voor de CPU is niet de meeste die we hebben gezien in termen van onbewerkte cijfers, maar is genoeg om onze Ryzen 9 5950X gemakkelijk aan te kunnen, zelfs als hij is overklokt.

Afbeelding 1 van 2

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)
Afbeelding 2 van 2

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)

Op de onderste helft van het bord vinden we de PCIe-slots, M.2-opslag en de audiobits. Aan de linkerkant zien we de Faraday-kooi met Crystal Sound-label boven de Realtek ALC1220A-audiocodec zitten. De audioscheidingslijn weeft zich een weg van de onderkant van het bord door de kop van het voorpaneel naar het IO-gebied. We bespioneren ook verschillende gele condensatoren voor audio. Hoewel de 1220A-codec niet de beste is die momenteel beschikbaar is, zouden de meeste gebruikers deze oplossing meer dan voldoende moeten vinden.

Naar rechts schuivend, heeft de ProArt X570-Creator WIFI in totaal drie PCIe-slots, waarvan er twee de Asus Safeslot-versterking gebruiken om te voorkomen dat zware videokaarten worden beschadigd. Het bovenste slot werkt op volledige PCIe 4.0 x16, terwijl het tweede slot op maximaal PCIe 4.0 x8 draait. Dit slot deelt de bandbreedte met M.2_2. Wanneer een schijf in dat M.2-slot is geïnstalleerd, werkt het PCIEX16_2-slot op PCIe 4.0 x4. Met het aantal beschikbare rijstroken voor de slots, zou het bord 2-Way AMD Crossfire moeten ondersteunen, maar de handleiding vermeldt daar niets over. Als laatste haalt de onderste sleuf met volledige lengte zijn bandbreedte via de chipset en draait PCIe 4.0 x4. Door de splitsing zijn hier veel mogelijkheden. Raadpleeg de handleiding voor alle details.

Boven het bovenste PCIe-slot bevindt zich de eerste M.2-connector, terwijl de andere twee tussen het tweede en derde PCIe-slot zijn geweven. De bovenste socket is CPU-verbonden en draait op PCIe 4.0 x4 (64 Gbps) snelheden. Het ondersteunt zowel PCIe- als SATA-gebaseerde modules tot 110 mm. De tweede socket werkt met PCIe 4.0 x4-snelheden en ondersteunt alleen PCIe-gebaseerde modules tot 80 mm. Het derde M.2-slot is bevestigd aan de chipset en ondersteunt tot 110 mm PCIe 4.0 x4- en SATA-modules. Elke M.2-socket maakt ook gebruik van de Asus ‘M.2 Q-Latch’, wat het installeren of verwijderen van een M.2 SSD vergemakkelijkt zonder gereedschap. Een eenvoudig geïntegreerd vergrendelingsmechanisme beveiligt de schijf, waardoor het gebruik van die kleine schroeven die altijd verloren gaan in uw build of in het bos van uw tapijt, wordt geëlimineerd.

Als we over het ventilatorloze chipset-koellichaam naar de rand van het bord gaan, vinden we een USB 3.2 Gen 1-poort op het voorpaneel. Daaronder bevinden zich de zes SATA-poorten die RAID0, 1 en 10 ondersteunen. Tussen de SATA-poorten en M.2-sockets kunt u tot 9 opslagapparaten tegelijk gebruiken. Als je kiest voor de X570-Creator heb je genoeg opslagmogelijkheden en mogelijkheden.

Aan de onderkant bevinden zich verschillende headers, waaronder USB-poorten en RGB. Hier is de volledige lijst, van links naar rechts:

  • Audio op het voorpaneel
  • COM-header
  • Chassis ventilator header
  • (3) USB 2.0-headers
  • 2-pins temperatuursensor
  • Waterpomp kopstuk
  • 4-pins RGB en 3-in ARGB-headers
  • Voorpaneel

Asus ProArt X570-Creator WIFI

(Afbeelding tegoed: Asus)

Op de achterste IO krijgen we een vooraf geïnstalleerde IO-plaat met een zwarte achtergrond en de ProArt-branding in goud, net boven de DisplayPort-poort (wat een invoer is, opmerking). Daaronder is de HDMI-uitgang en aan de rechterkant is de Wi-Fi 6E-antenne. Er zijn in totaal vier USB 3.2 Gen2-poorten (blauw) met daaronder de twee Thunderbolt 4 Type-C-poorten. Net daarboven bevinden zich de twee ethernetpoorten: één 10 Gb en de andere 5 Gb.

Aan de rechterkant zijn vier extra USB-poorten (USB 3.2 Gen 1, in groenblauw). Aan de rechterkant is de 5-plug audio stack. Hier ontbreekt de optische SPDIF-uitgang. In plaats daarvan is een BIOS-flashback-knop voor het updaten zonder CPU (goed voor het upgraden van oudere BIOS met nieuwe niet-ondersteunde CPU’s). De flashback-poort bevindt zich onder de 10 GbE-poort.

MEER: Beste Moederborden

MEER: Hoe een moederbord te kiezen?

MEER: Alle inhoud van het moederbord

Reviews

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Ansible
  • Computer
  • Linux User Management
  • Microsoft
  • Microsoft Surface
  • PHP MySQL
  • Reviews
  • Technology
  • Trending
  • Uncategorized
  • Windows 10 PC
  • Windows 11
  • XAMPP

Pages

  • ABOUT US
  • CONTACT US
  • COOKIES POLICY
  • Disclaimer
  • HOME
  • Privacy Policy
  • Terms and Conditions

Recent Posts

  • IDrive e2 cloud storage review
  • Microsoft files a patent for a phone that can be folded in two directions
  • Autel Evo Nano+ review | TechRadar
  • Microsoft: Windows 11 has the highest quality scores, promises more features
  • The collaboration between Xiaomi and Leica is official; they are launching their first phone in july
©2022 Mujahidtricks | Powered by WordPress & Superb Themes