Anker’s nieuwe $ 130 PowerConf C300-webcam maakt deel uit van een nieuw initiatief van het opladerbedrijf om in te breken in productiviteitsuitrusting. Deze camera, gelabeld onder het merk Anker Work, is duidelijk bedoeld voor professionals die op zoek zijn naar de beste webcams voor videoconferenties. Dat betekent dat het een gedetailleerde 1080p-sensor bevat met meerdere gezichtsveldopties, waaronder 78 graden, 90 graden en 115 graden, plus tal van geavanceerde functies zoals AI-framing, HDR en 60 FPS-opname.
Dat is een mate van aanpasbaarheid die meestal is voorbehouden aan duurdere, enthousiaste fotografen zoals de Razer Kiyo Pro. Maar hoewel de visuele getrouwheid van de Anker niet helemaal overeenkwam met die $ 200 Kiyo Pro’s, waarschijnlijk omdat het niet de krachtige sensor van de Kiyo heeft, vormt de sterke reeks functies nog steeds een sterk argument om er iets meer aan uit te geven dan je zou doen aan een meer casual maar bewezen camera zoals de Logitech C920.
Wat deze functies betreft, wordt de Anker PowerConf C300 geleverd met 4 opnamemodi, waaronder Persoonlijk, Vergadering, Streaming en Aangepast. De persoonlijke en vergadermodi gebruiken beide een “flexibele hoek” die het gezichtsveld en de beeldkaders aanpast op basis van uw hoofdbeweging en plaatsing, hoewel de eerste de neiging heeft om meer ingezoomd te zijn, terwijl de laatste meer is uitgezoomd. De streamingmodus vergrendelt de camera in een gezichtsveld van 90 graden en schakelt 60 fps-opname in, terwijl je in de aangepaste modus je eigen gezichtsveld en framesnelheidcombinaties kunt instellen, naast de optie om de HDR- en Anti-flikker instellingen.
In de praktijk merkte ik dat de meeste foto’s in de streamingmodus en de vergadermodus er identiek uitzagen, dus voor de onderstaande tests bleef ik bij het maken van foto’s in de persoonlijke en vergadermodus. Ik heb de Custom-modus niet in mijn tests opgenomen, omdat ik geen HDR-monitor heb om mee te testen.
Goed verlichte kamer
Anker PowerConf C300 Persoonlijke modus
Anker PowerConf C300 Vergadermodus
Logitech C920
In termen van beeldgetrouwheid was de Anker PowerConf C300 in een goed verlichte kamer ongeveer gelijk aan de Logitech C920, onze toonaangevende mid-range 1080p-webcam. Maar misschien als gevolg van de iets hogere prijs en meer uitgebreide functieset, was de Anker PowerConf C300 veel nauwkeuriger als het op kleuren aankwam.
Hoewel de Logitech me meestal een koelere kleurtemperatuur geeft dan in het echt, kwamen de kleuren op foto’s die met de Anker waren gemaakt veel neutraler en natuurlijker over. Dit strekte zich ook uit tot achtergrondelementen, die de neiging hebben om vervaagd te worden bij het gebruik van de Logitech.
Kamer met weinig licht
Anker PowerConf C300 Persoonlijke modus
Anker PowerConf C300 Vergadermodus
Logitech C920
Toen ik mijn gordijn dichttrok en alle lichtbronnen in mijn kantoor uitdeed, behalve mijn computermonitor, ontdekte ik dat het verschil tussen de Anker- en Logitech-webcams, nou ja, dag en nacht was. Terwijl de Anker me nu afbeeldde met een koelere maar nog steeds nauwkeurige kleurtint, bleef de getrouwheid grotendeels onveranderd.
Ondertussen introduceerde de Logitech C920 aanzienlijke korreligheid in zijn foto’s, vooral op achtergrondelementen. De kleurtemperatuur van de Logitech werd ook nog koeler dan voorheen, waardoor ik er ziekelijk uitzag.
Overbelichte kamer
Anker PowerConf C300 Persoonlijke modus
Anker PowerConf C300 Vergadermodus
Logitech C920
Ik heb ook foto’s gemaakt met de Anker PowerConf C300 en Logitech C920 naar mijn raam gericht, om te testen hoe ze werken in een overbelichte omgeving. Hoewel dit een overdrijving is van de meeste gebruikersinstellingen, kan het helpen om licht te werpen op hoe een webcam zou kunnen werken bij zware lichtverzadiging.
De Logitech was helaas grotendeels onbruikbaar. Hoewel het een glimp opving van de gebouwen buiten mijn raam, wat indrukwekkend is aangezien veel webcams ramen in plaats daarvan weergeven als pure witte vellen, baadt mijn gezicht in te veel schaduw om iemand onder deze omstandigheden te willen bellen.
De Anker behield echter opnieuw het grootste deel van zijn trouw in deze omstandigheden. De randen van mijn hoofd waren getint door het licht in de foto’s die ik ermee maakte, maar geen van mijn gezicht werd verborgen door overmatige schaduw. En hoewel foto’s last hadden van een ‘wit vel’-effect, is het hier de juiste keuze om de nadruk op het gezicht te leggen. Zelfs achtergrondelementen verschenen probleemloos en zagen er aantoonbaar beter uit dan in meer neutraal belichte opnamen.
Bouwkwaliteit van de Anker PowerConf C300
De bouwkwaliteit is waar het voelt alsof de Anker PowerConf C300 het meest struikelt, hoewel de nadruk op veelzijdigheid zich ook uitstrekt tot de bouw. Dat betekent dat je hem 180 graden naar voren kunt kantelen en 360 graden kunt draaien. Voor plaatsing past de monitorbevestiging goed en heeft aan de onderkant het typische gat voor het aansluiten van een statief. Het maakt ook verbinding met een afneembare USB-C-kabel en heeft een optionele privacyafdekking, maar hier begint de camera zijn zwakke punten te vertonen.
Het eerste, en minder flagrante, probleem is dat de webcam alleen een USB-C naar USB-C-kabel in de doos bevat. Als je verbinding wilt maken via USB Type-A, moet je een kleine adapter gebruiken die je waarschijnlijk kwijtraakt. Het is een kleine prijs om te betalen voor USB-C-functionaliteit en kan eenvoudig worden opgelost met uw eigen USB-C naar USB-A-kabel, maar kleine en gemakkelijk verloren onderdelen zijn nog steeds de moeite waard om te vermelden. Dat brengt ons bij de verwijderbare privacyschuifregelaar.
De privacyschuifregelaar is een afneembare en puur fysieke schakelaar, wat betekent dat er hier geen hardwareniveau-uitschakeling is en dat u er twee in de doos krijgt. Hoewel dat klinkt als een aardig gebaar, is het een bewijs van hoe gemakkelijk het is om een van deze onbruikbaar te maken. Dat komt omdat de slider met lijm vastzit. Dit bracht een paar problemen met zich mee, waarvan de meest dramatische is dat je de schuifregelaar waarschijnlijk niet vaak wilt in- en uitschakelen. Hierdoor kan de lijm verzwakken, en het is niet zo eenvoudig om een plek te vinden om de schuif in de tussentijd op te bergen zonder de lijm open te laten voor de lucht. Hoewel dit geen groot probleem is als je van plan bent om het de hele tijd te gebruiken, vind ik persoonlijk de schuifregelaar nogal lelijk en zou ik hem niet altijd aan willen hebben. Bovendien, als het niet de bedoeling is om het vaak te verwijderen, waarom zou je het dan afneembaar maken in plaats van het in het apparaat in te bouwen?
Het is ook de vraag of de lijm resten op je toestel achterlaat, al heb ik dat bij mijn toestel niet gevonden. Het kan echter lastig zijn om de schuif eraf te wrikken, wat me, denk ik, blij maakt dat ik lange vingernagels heb.
Wat betreft de schuifregelaar zelf, hij doet zijn werk goed als hij stevig is bevestigd, hoewel het dunne plastic me zorgen baart over de duurzaamheid van de schuifrail in de loop van de tijd. Ik ben ook bang dat de lijm na verloop van tijd zou kunnen afbreken, al is mij dat in de paar dagen dat ik deze camera heb gebruikt bij het schrijven van deze review niet overkomen.
Er zijn ook geen markeringen voor waar de schuifregelaar op de webcam moet komen, dus het is gemakkelijk om een fout te maken bij het installeren en het aanpassen ervan kan de lijm verzwakken.
Het snoer van de Anker PowerConf C300 was iets meer dan 59 inch gemeten toen het volledig strak werd getrokken, wat lang genoeg was om gemakkelijk alle USB-poorten van mijn desktop te bereiken. Logitech zegt dat de C920 een bijna identiek 60-inch snoer heeft, maar zoals je kunt zien in de bovenstaande afbeelding is het snoer merkbaar langer dan dat van de PowerConf C300. Toen ik het strak trok en het met een meetlint mat, raakte het 70 inch, waardoor het bijna een voet langer was.
De PowerConf C300 heeft ook ingebouwde dubbele microfoons die luide audio produceren, maar ook de neiging hadden om mijn stem een ietwat warrig effect te geven dat de helderheid schaadde.
Speciale functies op de Anker PowerConf C300
De Anker PowerConf C300-gids geeft je instructies voor het downloaden van de gratis AnkerWork-app, waarmee je toegang krijgt tot de verschillende vooraf ingestelde opnamemodi van de camera, instellingen zoals helderheid en verzadiging aanpast en een aangepaste opnamemodus instelt met HDR, anti-flikker en /of 60FPS-ondersteuning.
De gebruikersinterface is eenvoudig en licht, hoewel het een beetje vervelend voor me is dat ik door een lange lijst moet scrollen om alle verschillende manieren te zien waarop een opnamevoorinstelling mijn opname beïnvloedt. Ik had liever een lay-out gehad die zoveel mogelijk informatie in één keer op mijn scherm zet. Maar het grootste probleem hier is lag, waardoor het gedeelte voor beeldinstellingen (waar je foto-instellingen zoals helderheid of scherpte kunt aanpassen) bijna onbruikbaar wordt.
Elke keer dat u op een knop drukt of een schuifregelaar verplaatst in de AnkerWork-app, moet u minstens een seconde wachten terwijl het uw wijzigingen op de camera toepast. Dit is vervelend maar niet onoverkomelijk bij het in- of uitschakelen van HDR of Anti-Flicker. Maar voor beeldinstellingen maakt het het moeilijk voor u om een specifiek aantal te selecteren, met kleine stappen te verplaatsen of verschillende instellingen uit te proberen. De vertraging begint namelijk zodra je op de slider klikt en je muis beweegt, en kan tot 5 seconden duren. Je krijgt pas te zien waar je slider is beland nadat de vertraging is afgelopen. Er zijn knoppen om de schuifregelaar met stappen van 1 te verplaatsen voor fijnafstemming, wat hierbij enigszins helpt, maar het gebruik ervan duurt pijnlijk lang, omdat elke druk op de knop nog meer vertraging veroorzaakt.
Vergelijk dit met de gebruikersinterface en pittige responstijden voor de software voor de Razer Kiyo Pro, die ook HDR- en 60fps-opnamen ondersteunt, en het is gemakkelijk te zien dat hier veel ruimte voor verbetering is. Een grote firmware-update en software-pitch sloeg toe toen ik deze recensie aan het afronden was, wat in de meeste gevallen de vertragingstijden hielp verminderen, maar ze zijn nog steeds aanwezig en maken het beeldmenu nog steeds bijna ondraaglijk om te gebruiken.
Wat betreft de HDR- en Anti-Flicker-ondersteuning, het inschakelen ervan is net zo eenvoudig als het omdraaien van een schakelaar (en wachten op de vertraging), hoewel de eerste alleen beschikbaar is bij opnemen met 30 fps. Ik heb HDR niet kunnen testen omdat ik geen HDR-monitor heb, maar als ik hem aanzet, zelfs op mijn niet-HDR-opstelling, lijken de beelden toch iets helderder en rijker.
Wat betreft 60 fps-opname, het werkt soepel zodra u op de schakelaar klikt. Een video van 20 seconden opgenomen met 60 fps nam ook slechts 45,5 MB in beslag op mijn harde schijf, wat slechts 0,5 MB groter was dan een 30 fps-video van dezelfde lengte. Je kunt ook streamen met 60 fps, wat ik geen probleem had met een privé YouTube-stream.
De opties voor automatisch frame en soloframe van Anker kunnen een beetje lastiger zijn om de voordelen ervan te zien. Terwijl ze automatisch inzoomen om de focus op je gezicht te leggen zodra je ze aanzet, moet je echt veel bewegen om te zien dat het kader zich daadwerkelijk aanpast om je te volgen.
Bottom Line
De Anker PowerConf C300 heeft een consistente betrouwbaarheid en voldoende premiumfuncties om het prijskaartje van $ 130 meer dan te rechtvaardigen, zelfs als de implementatie van die functies wat werk vergt. Ongeacht de lichtomstandigheden had het altijd kleurnauwkeurige opnamen zonder zichtbare artefacten in mijn tests. Bovendien maakten de meerdere gezichtsvelden en automatische framing-opties het gemakkelijk om die opnamen in de best mogelijke omstandigheden te maken.
60 FPS en HDR-opname zijn ook zegeningen voor deze prijs, omdat je meestal moet upgraden naar zoiets als de Razer Kiyo Pro van $ 199. Ze werken hier goed, hoewel de beeldkwaliteit van de PowerConf C300 niet overeenkomt met die premium webcams en de software voor toegang tot die functies vaak ondraaglijk traag kan zijn.
Toch, als je een webcam wilt die meer kan dan je typische casual shooter, maar die niet volledig premium hoeft te zijn, dan is de Anker PowerConf C300 een gemakkelijke keuze.